Diş Çekimi Sonrası Ağrı Neden Olur?

Dişte meydana gelen ağrılar ve tüm diş problemleri günlük hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Diş bakımının yetersiz yapılması ve ağız sağlığına önem verilmemesi diş ağrılarına ve diş çekimi ile diş kayıplarına neden olabilir.

Diş çekimi ardından yaşanılan ağrıda kişileri olumsuz etkilemektedir. Bütün bu bilgiler ışığında diş çekimi sonrası ağrı neden olur? İşte merak edilen tüm ayrıntılar!

Diş çekiminin ardından yaşanan ağrı, ilaçlara rağmen normaldir. Doktor tavsiyesinde kullanılan ilaçlarda bir sorun oluşmaz. Diş çekiminin ardından yaşanan ağrıların en temel sebepleri arasında dişin kökü ile beraber çekilmesiyle sinirlerde oluşan hassasiyettir. Bu ağrı genel olarak 2-3 gün sürmektedir. Bu ağrının yanında diş hassasiyetleri de yaşanabilir.

Diş çekimi anestezi ile birlikte yapılır. Anestezinin etkisinin geçmesi ile birlikte, diş ağrıları başlar. Hasta, dişin çekildiği bölgede sızı şeklinde bir ağrı yaşayabilir. Bu oldukça normal bir durumdur. Diş doktorunun verdiği ağrı kesiciler kullanılarak, bu ağrı hafifletilebilir. Ağrının belirtilen sürede geçmemesi durumunda tekrar doktora başvurulması gerekmektedir.

Unutmamak gerekir ki diş ağrısı yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir ağrı türüdür. Geceler boyunca uyutmayan hatta sadece diş bölgesinde değil, yüzün farklı bölümlerinde de hissedilen diş ağrısından kurtulmak için diş çekimi başta olmak üzere farklı uygulamalar devreye girer. Burada diş çekimi sonrası ağrılı durumların da ortaya çıktığı bilinmektedir. Özellikle diş çekiminin belirli şartlar dahilinde uygulanan bir teknik olduğunu ifade etmek mümkündür.

Hangi Durumlarda Diş Çekimi Yapılır?

Elbette ki diş çekiminin yapılması için birtakım kriterlerin ortaya çıkması gerekmektedir. Diş bakımının düzenli bir şekilde yapılmaması ve yıllık ağız kontrollerine gidilmemesi sonucunda dişlerde sorunlar oluşur. Bu sorunlar diş çekimine neden olabilir. Şu durumlarda diş çekimi yapılmaktadır;

  • Dişin çürümesi sonucunda dişin tedavi edilememesi,
  • Dişlere alınan darbe sonucunda dişin kırılması,
  • Kanal tedavisi ile dişin onarılamaması,
  • Dişlerin farklı problemlere neden olması,
  • Diş eti iltihaplanması,
  • Ortodontik bir tedaviyle düzeltilemeyen dişlerin olması,
  • Dişte kist ya da tümör bulunması,
  • Dişte şekil değişikliğine bağlı problemlerin meydana gelmesi,

Gibi durumlarda diş çekimi yapılmaktadır. Diş çekimi sonrası ağrı neden oluşur sorusunun cevabı da, diş çekimi yöntemine ve nedenine göre değişiklik göstermektedir. Doktor, yönteme ve tedavi şekline göre gerekli ağrı kesicileri vererek, hastalara bilgi verir.

Diş çekiminin sorunsuz bir düzeyde yapılması için tercih edilen diş doktorunu tecrübeli olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Bununla birlikte diş çekimi sürecinin oldukça hassas olan bir süreç olduğunun bilincinde olmak; bu tür işlemlerin etkili bir düzeyde yapılmasını mümkün kılar: Bütün bu bilgiler ışığında diş çekimi sırasında hasta konforuna da dikkat etmek şarttır!

Diş Çekimi Sonrası Ağrı Nasıl Geçer?

Dişlerin çekilmesinden sonra yaşanan ağrılar oldukça doğaldır. Ancak doktor tavsiyesi ile verilen ilaçlar bazı kişilerde ağrıyı gidermeye yaramaz. Bu sebeple diş ağrılarını geçirmek için farklı yöntemler uygulanabilir. Bunlardan bir tanesi tükürmemektir. Diş çekimi sonrasındaki sürece dikkat etmek, ağrılı sorunlardan kısa bir süre içerisinde kurtulmayı da mümkün kılar.

Diş çekimi operasyonundan sonra kişiler sıklıkla tükürme ihtiyacı hisseder. Sık tükürmek ise ağızda kuruluğa neden olur. Ağzın nemli kalması ağrıyı hafifleteceği için tükürmek önerilmez. Özellikle diş çekimi sonrasında mutlaka diş hekiminizin önerilerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Böylece diş çekimi sonrasındaki süreç çok daha konforlu ve sorunsuz bir şekilde tamamlanmış olacaktır.

Diş çekiminden sonra belli bir süre yiyecek ve içecek tüketilmemesi oldukça önemlidir. Açık bir yaraya giden yiyecekler, diş çekiminden sonraki ağrıyı daha da arttıracaktır. Gargara yapmak hem ağzı ferahlatır hem de ağrının artmasını önlemektedir. Çekilen yerin temiz tutulması için gargara yapılması tavsiye edilir. Diş çekimi sonrası ağrı neden olur sorusuna en iyi şekilde uzman doktor, diş çekiminin sebebine göre yanıt verecektir.

Kaynak: https://bursacenecerrahi.com/dis-cekimi-sonrasi-agri-neden-olur/

Yorumlar